Tupakka pakotti muuttamaan

Asuin asunnossa, jonka alakerran naapuri ketjupoltti huoneistossansa. Savu tuli sisään asuntooni, eikä sitä päässyt pakoon. Naapurin kanssa useasti keskusteleminen ei auttanut. Asiaa selvitellessäni huomasin, kuinka vahva oikeus omassa huoneistossa tupakoiminen on.

Mielipidekirjoitus julkaistu Helsingin Sanomissa 23.11.2022

Nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa tupakoinnin kieltämisen yhtiöjärjestyksen muutoksella vain osakkaiden yksimielisellä päätöksellä, johon tupakoitsija ei tietenkään suostuisi. Määräenemmistön päätöksellä on ainoastaan mahdollista hakea kunnan terveysviranomaiselta tupakoinnin täyskieltoa. Tämä pitkä, raskas ja epävarma prosessi ei kuitenkaan ole osoittautunut tehokkaaksi tavaksi ratkaista taloyhtiöiden tupakkaongelmia. 

Tällä hetkellä tuntuu siltä, että tupakointi muita asukkaita häiritsevästi on pyhä perusoikeus, jonka rajoittamiseen vaaditaan kuulemisia, rakenteiden korjauksia taloyhtiön kustannuksella, viranomaisten arvioita sekä valtavasti aikaa ja vaivaa. Näin asian ei pitäisi olla. Tuntuu absurdilta, että Savuton Suomi suojelee tupakoitsijaa viimeiseen asti. 

Horisontissa siintää asunto-osakeyhtiölain uudistus. Viimeistään tässä vaiheessa meidän on saatava lakiin mahdollisuus tupakoinnin täyskieltoon osakkaiden määräenemmistöllä. Ennen kuin tämä mahdollisuus saadaan, tulee häiritsevä huoneistotupakointi aiheuttamaan riitoja oikeusistuimissa, taloyhtiöissä, naapureiden välillä sekä tarpeettomia terveyshaittoja savuttomille asukkaille.

Ihmisellä on oikeus kotonansa yksityisyyteen. Tämä oikeus ei voi tarkoittaa sitä, että toisen ihmisen on vain siedettävä huoneistosta kantautuvaa terveydelle vaarallista tupakansavua, joka romuttaa huoneistojen arvot sekä pilaa yhteiset rakenteet. Itse päädyin ratkaisemaan oman tupakkaongelmani muuttamalla taloyhtiöön, jossa on tupakoinnin täyskielto. Onneksi olin asunut savupirtissäni vuokralla.

Edellinen
Edellinen

Kestääkö metro paineen alla?

Seuraava
Seuraava

Aika tehdä aikapäätös