Matka tasa-arvoon ei ole päättynyt

Helsingin keskustassa, aivan Ateneumin takana, nousee monen tuntema Aikatalo. Mitä moni ei tiedä on, että sen rakennutti yksi Suomen ensimmäisistä naispuolisista kauppaneuvoksista ja kellosepistä, Olga Aikala. Hän oli kaikkien tarinoiden perusteella poikkeuksellisen vahva ja aikaansaava nainen, jonka pitkään elämään mahtui monia tragedioita. 

Tämän faktan kuulin äidiltäni, kun hän veti muutama vuosi sitten ‘Naisten Helsinki’ -opaskierrosta.

Äitini on monia asioita: hän on varatuomari, majakkaseuran aktiivi, auktorisoitu Hangon ja Helsingin kaupunkiopas sekä erittäin toimelias amatöörihistorioitsija. 

Hän on myös poikkeuksellisen vahva ja aikaansaava nainen.

Äitini on täytynyt olla urallansa rohkea ja hänen on täytynyt hartiavoimin avata ovia, joita muut ovat yrittäneet hänen edestään sulkea. 

Ja se on ollut omanlaisensa tragedia. Äitini on täytynyt olla vahva ja hänen on täytynyt olla lannistumaton. Mitään hän ei ole saanut annettuna, ei 1980-luvun Suomessa eikä tänäänkään.

Eikä äitini ole ollut ainoa nainen, jonka on näin täytynyt tehdä. Saman kohtalon jakavat naiset läpi Suomen historian. Heidän on täytynyt kamppailla voidakseen elää sen näköistä elämää, mitä he ovat halunneet elää. Ja se, että naisen täytyy yhä olla vahvempi, älykkäämpi ja onnekkaampi saadakseen toteuttaa itseään, osoittaa, että tasa-arvotyötä on vielä jäljellä. 

Edellinen
Edellinen

Kallelta kysyttyä: opintotuki, korkeakoulujen rahoitus, asevelvollisuus ja turkistarhaus

Seuraava
Seuraava

Viisipäiväinen työviikko ei ole luonnonvakio